Cupa Ligii. Finala Champions League. Un punct în spatele lui City în Premier League, după ce titlul părea deja adjudecat de Guardiola. Finala Cupei Angliei. Ce festin! Ce final de sezon pentru orice suporter de cormorani!
Au trecut aproape 7 ani de când Jurgen Klopp a semnat cu Liverpool. A promis trofee în patru ani de la sosire. Și le-a adus exact când a promis: trofeul UEFA Champions League, SuperCupa Europei și Campionatul Mondial al Cluburilor. A mai avut nevoie de un sezon pentru a aduce și ce trebuia adus după seceta de 30 de ani, titlul în Anglia.
Dar astea sunt cifre. Liverpool și Jurgen Klopp reprezintă mai mult decât cifre. Cifrele sunt bune când vrei să faci comparații, când trebuie să măsori cumva succesul. Inclusiv când ești clubul care vinde cele mai multe tricouri din lume. Cifrele sunt bune când ieși pe plus și poți păstra drumul dorit, cu chibzuință și pricepere.
Dar Liverpool, pe de o parte, și Klopp, de cealaltă parte, reprezintă emoție. Nu se putea combinație mai potrivită. Când Klopp a semnat cu Liverpool, pe 8 octombrie 2015, știam că e cea mai bună alegere. Dar îndoiala era, totuși, acolo. Atâția ani de căutări, atâtea soluții încercate. ”We have to change from doubters to believers” – vorbele lui Klopp în prima zi la Liverpool.
Liverpool s-a mișcat mai greu în fotbalul finanțelor. Câștigase atâtea trofee până în 1990 încât îi era greu să accepte că nu va mai putea ține pasul doar fiindcă e Liverpool. Anfield a simțit pe propria piele că eșecurile se țin lanț când vine Abramovici cu sacii de bani. Și după el, atâția alții. Liverpool a trăit ani buni cu credința în fotbalul clasic, boem, cu forța comunității, cu spiritul locului. Asaltul banilor în Premier League a găsit un LFC naiv, debusolat de cele ce se întâmplau în jur. Suferința a fost grea, întrebați-l pe Steven Gerrard: ”Când vedeam ce transferuri fac ceilalți și pe câți bani, înțelegeam că șansele noastre se diminuează de la an la an.” – povestește Gerrard.
Sigur că e nedrept că Henderson a ridicat deasupra capului trofeul de campion al Angliei iar o legenda ca Gerrard s-a retras fără bucuria asta. Ba chiar a și alunecat la o fază celebră, când a fost foarte aproape de titlu. Dar fotbalul e rareori despre dreptate. Și, totuși, e de multe ori și despre dreptate.
Tocmai acești ani de suferință, îndulciți cu memorabilul Istanbul sau cu FA Cup din 2006, au dus la afluența energiilor Fenway și Jurgen Klopp. Totul posibil doar pe background-ul celor 130 de ani de istorie.
Jurgen Klopp a reușit ce n-au reușit oameni cu rădăcini adânci în istoria LFC. A știut să se adapteze și, de fapt, cred că nu a avut prea mult de adaptat. S-a simțit ca peștele în apă pe Anfield, așa cum o făcuse și la Mainz, și la Dortmund. Așa cum, cred, nu s-ar simți niciodată la City sau PSG.
Mi-am pus recent întrebarea asta, imediat după ce JK a anunțat că și-a prelungit contractul. Cel puțin în perioada asta, aș răspunde că Klopp. Poate altădată aș fi spus tot felul de bazaconii, gen Maradona, sau absurdități, gen Gerrard, dar acum aș spune Klopp.
Ce ți-ai putea dori mai mult decât să ajungi cel mai bun din lume? Să muncești mult, cu pasiune extremă. Să te bucuri de tribuna vie, să-i aduci la rându-i bucurie. Să lucrezi cu mari fotbaliști sau să transformi fotbaliști în mari fotbaliști. Să lucrezi în cel mai tare campionat din lume. Să ai opinii bine conturate și despre viață, nu numai despre jambiere, să-ți fi mobilat mintea din timp tocmai pentru ca acum să poți vorbi cu chibzuință și despre Ucraina, și despre coronavirus.
Să tratezi lucrurile și oamenii cu decență, dar și cu vehemență dacă e cazul. Să glumești și să râzi mult, mai ales când, în calitate de Jurgen Klopp, susții o cauză nobilă sau vizitezi un spital de copii din Liverpool. Să te întorci spre tribună la reușitele alor tăi. Să fii manager, jucător, suporter, analist video, documentarist, bucătar, comentator, steward… să fii orice și toate la un loc într-un club ca LFC. Și, peste toate astea, să fii așa cum ai anunțat încă de la venirea în Premier League: normal.
Faptul că Jurgen Klopp și-a prelungit contractul s-ar putea să fie al doilea trofeu câștigat în 2022 de Liverpool. Primul a fost Cupa Ligii. Urmează alte 3 trofee de luat: UCL, titlul în Premier League și FA Cup. Poate vor fi toate, poate nu va mai fi niciunul. ”Whoever it’ll be, it’ll be massive” – spunea Klopp după calificarea în finala UCL, înainte să știe dacă va fi cu Real sau cu City. La fel de ”massive” va fi și lupta pentru restul de trofee.
Dar, dincolo de cifre, contează lupta. Adică povestea. Și povestea merge mai departe. De 130 de ani ce se vor fi împlinit pe 3 iunie.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER